Te gusta este proyecto? REGISTRATE para agregarlo como favorito

ESTADO: Finalizada
AÑO: 2020
MTS²: 550


UBICACIÓN: Argentina, Cordoba, Villa Allende


CLIENTE: 520 Developer


DESCRIPCIÓN:

La Inesita is a 550 m2 building, formed by 6 homes, arranged over an 800 m2 lot, located in a residential neighborhood of Villa Allende City, Cordoba, Argentina.
The city has suffered a densification process which has worried a sector of the population, who sees this development as a threat to the single-family household residences of some neighborhoods and, consequently to the way these were perceived and experienced a few years ago, endangering its identity as a city-town.
Added to this phenomenon, there is a lack of urban planning that takes into account the need of urban spaces and equipment; this, to our understanding, has contributed to the loss of the small town character, excluding the encounters between neighbors and reducing public spaces to streets and sidewalks, these last ones lacking in many cases.
Based on this, we understand that intervention should begin, on one hand, by resolving the impact that greater densification in the area could generate, and on the other, by proposing solutions to the lack of urban spaces and equipment.
In consequence, with this analysis, the removal of the standard front face is conceded to public space generating a sidewalk extension with a bench that runs all along the façade. This way it proposes a connection between both public and private spaces so as to function as an “urban buffer” that fosters social encounters.
Concerning the treatment of the relationship with the surroundings, we work with a sequence of high basal walls which work as veils, hiding the nature of the objet to the observer. This ruse allows an illusory effect that demands from the experimenter to use the fourth dimension (time) to travel through it and to reveal the mystery of its nature. Over this 2.50 m tall brick base that occupies the total buildable length of the lot, the second floor materializes. Plastered and painted in white and finished in a permeable skin constituting the façade of this second level. It allows sunlight to illuminate it from behind revealing, towards the street, the presence of emptiness. This emptiness is contained within high walls giving to this space an atmosphere that emancipates itself from its immediate surrounding, turning this terrace into a meeting place for its inhabitants.
This functional outline is simple and clear. The building utilizes the left side to generate the pedestrian circulation that alows to enter the ground floor of each functional unit and it opens completely to the east where the row of backyards is located. Vehicles enter from the opposite side of the walking area and park under the common use expansion.

La Inesita es un edificio de 550m2, compuesto por 6 viviendas, implantado sobre un lote de 800m2, ubicado en un barrio residencial de la ciudad de Villa Allende, Córdoba, Argentina.
La ciudad ha venido sufriendo un proceso de densificación que ha preocupado a un sector de la población que ve en este desarrollo una amenaza al carácter residencial de viviendas unifamiliares de algunos barrios y en consecuencia un cambio de la manera en que se percibía y vivía años atrás. haciendo peligrar su espíritu identitario de ciudad pueblo.
A este fenómeno se suma una falta de planificación urbana que dé cuenta de la necesidad de espacios y equipamiento urbano, esto a nuestro entender ha contribuido a la pérdida del carácter de pueblo no dando lugar al encuentro entre sus vecinos y reduciendo lo público a calles y veredas, estas últimas inexistentes en muchos casos.
En base a esto entendimos que la intervención debía comenzar resolviendo por un lado el impacto que pudiera generar una mayor densificación en la zona y por otro proponer soluciones con respecto a la falta de espacios y equipamiento urbano.
En consecuencia, con este análisis, se concede el retiro de frente reglamentario al espacio público generando una ampliación de vereda equipada con un banco a lo largo de la fachada, proponiendo de esta manera una conexión entre el espacio público y el privado para que funcione como un “ralentizador urbano” que propicie el encuentro.
En cuanto al tratamiento de la relación con el entorno construido trabajamos con una secuencia de muros basales que funcionan como velos que ocultan al observador la naturaleza del objeto. Este artilugio permite un efecto ilusorio que exige al experimentador el uso de la cuarta dimensión (el tiempo) para recorrerlo y develar el misterio de su naturaleza. Sobre este basamento de ladrillo de 2,50m de alto que ocupa el largo total edificable del terreno, se materializa la planta alta revocada y pintada en blanco que remata en una piel permeable constituyendo la fachada de este segundo nivel, permitiendo a la luz solar iluminarla desde atrás poniendo en evidencia hacia la calle la presencia del vacío, el cual se contiene con muros altos dándole a este espacio una atmosfera que se emancipa de su entorno inmediato convirtiendo a esta terraza en un lugar de encuentro para sus habitantes.


PROVEEDORES

¿Querés aparecer en este proyecto?

Iniciá Sesión o Registrate

COLABORADORES

Este proyecto no tiene colaboradores asignados


¿Querés aparecer en este proyecto?

Iniciá Sesión o Registrate

EQUIPO

Este proyecto no tiene equipo asignado


WEB: